Onder de vlag van Kleurrijk Leven zijn er allerlei activiteiten die Bovenkerkse bewoners helpen om de gelukkigste wijk van Amstelveen te worden. Eén van de parels is Buurtclub Leefstijl, opgericht in Elsrijk door Jolanda Peper. Sinds begin september 2022 in Bovenkerk actief.
Hieronder geven we een impressie van wat we zoal gedaan hebben sinds de start. Vind je het ook leuk om mee te doen? De groep in Bovenkerk biedt plaats aan ca. 10 deelnemers en er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Neem daarvoor contact op met Jolanda Peper.
Kennismaking tijdens de start in Bovenkerk
Op 7 september was het zover! In het mooie gastvrije Noorddamcentrum startten deelnemers met Buurtclub Leefstijl. We ontmoeten elkaar daar tweemaal per maand om 13 uur op de woensdagmiddag, om stil te staan bij leefstijlgerelateerde onderwerpen.
Na de eerste introductie kregen de deelnemers een spinnenweb van Positieve Gezondheid mee naar huis om te reflecteren op zes domeinen, om te kiezen aan welke onderwerpen ze de komende tijd aandacht willen besteden. En welke onderwerpen en activiteiten daarbij van belang zijn. Daaruit voortvloeiende vragen zijn dan ook hoe ze dat zelf gaan doen en wat Buurtclub Leefstijl daarin kan betekenen.
Afstemming op en met anderen door Henk Janssen
Voordat hier op de tweede bijeenkomst bij stil werd gestaan, werd Buurtclub Leefstijl in Bovenkerk vrolijk ‘ingetrommeld’ met een percussieworkshop van Henk Janssen. Wat is nu de link met Buurtclub Leefstijl?
Om samen het ritme goed te laten lopen moet je goed luisteren, je eigen ritme afstemmen op de ander, leiding nemen of leiding accepteren door iemand met een grote trom. Je eigen regie is van belang! Net zoals altijd: samen plezier hebben en het samen opvangen als iemand uit de groep het ritme even kwijtraakt. Dat is geen punt, dat hoort erbij.
Een eigen leefstijldoel door Ingeborg Kortekaas
4 Oktober was Ingeborg Kortekaas, leefstijlcoach, bij de bijeenkomst. Ze hielp ons interactief, op een spelende manier om onze leefstijldoelen verder te concretiseren en hoe we die stap voor stap zouden kunnen behalen. Ook welke activiteiten en onderwerpen daarvoor in de bijeenkomsten van Buurtclub Leefstijl een bijdrage kunnen leveren, zodat we op een ongedwongen manier samen bezig zijn met een gezonde leefstijl.
Aandacht voor de leefomgeving door imker Simone en Roy
Bij het onderwerp ‘kwaliteit van leven’ speelt ook de leefomgeving een belangrijke rol. Op 18 oktober kwamen Simone en Roy van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging Amstelland een presentatie geven over bijen. Soorten bijen, honingbijen en hoe die diertjes in staat zijn om van bloemen nectar te maken en honing en bijenwas kunnen produceren. Bijzonder hierin zijn ook de rolverdelingen tussen de koningin, werkbijen en darren. Deze rolverdelingen lijken in bijenmaatschappij vanzelfsprekend te lopen. We mochten zeven soorten honing proeven, imkeronderdelen zien en we hebben een kaarsje gedraaid van bijenwas. Een verrijkende bijeenkomst!
Omgaan met verandering
Uit de inventarisatie van onderwerpen die deelnemers van Buurtclub Leefstijl Bovenkerk willen behandelen kwam het onderwerp ‘omgaan met verandering’ naar voren. Veranderingen die van buitenaf komen, kunnen best lastig zijn en hebben soms een grote impact op je leven. Bijvoorbeeld door het overlijden van iemand uit je naaste omgeving, of het verliezen van een een baan. Hoe kun je daarmee omgaan? In de onderlinge uitwisseling kwamen vragen aan bod als: wat is daarin bepalend en wat kan verder meespelen?
Thai Chi door Henk Janssen
Wat was de ‘dresscode’: makkelijk! Henk leerde ons enkele basisprincipes van Thai Chi en wees ons erop dat je je bij alle oefeningen ook concentreert op je ademhaling.
Fotograferen met mobiele telefoon door Jasmijn Fotografeert
We maken allemaal kiekjes, maar wat helpt nu om een betere en ‘verhalende’foto te maken. Er kwamen termen en oefeningen aan bod zoals ‘vlakverdeling’ de principes van de gulden snede”, en het scheiden van voor- en achtergrond door scherptediepte. Verder zijn nog allerlei slimme app’s geïntroduceerd die (gratis) kunnen helpen.
Angst
Waarom reageren we op een bepaalde manier? En hoe komt het dat dit per persoon zo verschillend kan zijn? Wanneer kun je spreken van effectief gedrag en wanneer levert gedrag juist vragen of angst op? In de uitwisseling kregen we gelegenheid om uit te vinden wat ons in balans kan houden.