Introductie Aikido

Introductieles Aikido dd 15-2-2022 door Aikidoschool Amstelveen aan Buurtclub Leefstijl Elsrijk

Dinsdagavond 15 februari 2022 was het zo ver: een introductieles Aikido. Zeven heren van de Aikidoschool Amstelveen zorgden ervoor dat de deelnemers van Buurtclub Leefstijl (dit keer toevallig zeven dames) een onvergetelijke introductie kregen op Aikido.

Wat is Aikido?

De docent, Hans Belder, vroeg ons om onze sokken uit te doen en nodigde ons uit om  op de mat te komen zitten. Iedereen naast elkaar in één rechte rij, op onze knieën of in kleermakerszit. Er volgde een uitleg over wat Aikido betekent: Ai is Japans voor samenkomen, liefde, harmonie. Ki staat voor energie, en Do is de weg die je bewandelt. Deze drie tekens zijn te zien op de kalligrafie die tegen de muur staat opgesteld. Bij Aikido zijn respect voor elkaar en samenwerken belangrijke principes. Net als in Buurtclub Leefstijl trouwens, waar de kracht ook ligt in het elkaar steunen en dingen samen doen.

Er volgde ook een toelichting op het ontstaan van Aikido en over de grondlegger, Morihei Ueshiba, van wie een portret naast de kalligrafie van Aikido tegen de muur staat.

Aan de slag!

De les startte daarna met een moment van ontspanning en concentratie. Met rechte rug en de handen op de knieën, je  richten op je ademhaling vanuit je buik. Daarna bogen we naar de kamiza (de kalligrafie) en naar de leraar, als uiting van respect voor het Aikido en voor elkaar.

Hans Belder bij introductieles Aikido dd 15-2-2022 aan Buurtclub Leefstijl Elsrijk te Amstelveen

We gingen verder met wat oefeningen om de spieren los te maken, daarna startten we met de daadwerkelijke Aikido-oefeningen. Iedere oefening begon met een uitleg en een demonstratie. Tijdens deze uitleg zat iedereen behalve de docent op de grond. De oefeningen voerden we in tweetallen uit, telkens een lid van de Aikidoschool samen met iemand van Buurtclub Leefstijl. Bij het begin en het eind van de oefeningen leerden we onze partner te begroeten met een buiging. Bij een nieuwe oefening wisselden we van partner. De oefeningen werden systematisch opgebouwd, van een enkele voetbeweging, naar een meer ingewikkelde voetbeweging, toevoegen van een armbeweging, etc. Zo was het goed te volgen wat de bedoeling was en konden we ook echt meedoen met alle oefeningen. We hebben zo’n anderhalf uur gezamenlijk geoefend. Het laatste deel van de lestijd lieten de leden van de Aikidoschool zien hoe hun training er normaliter uitziet. Dat was indrukwekkend, met stokken en veel vanuit staande positie over de kop rollen. We kregen een mooi voorbeeld te zien van lenigheid en souplesse. Daar kunnen we bij Buurtclub Leefstijl nog veel van leren!

Onvergetelijke introductieles, met dank aan Aikidoschool Amstelveen!

De bijeenkomst heeft echt een onvergetelijke indruk op ons gemaakt. De hartelijke ontvangst was al heel bijzonder.  Maar het was vooral de combinatie met de prettige, uitnodigende sfeer die ervoor zorgde dat deze introductieles zo’n groot succes werd. Vanuit Buurtclub Leefstijl waren we diep onder de indruk van het oneindige geduld van de leden van de Aikidoschool en van de prettige manier van feedback geven en begeleiden van oefeningen. Hierdoor konden we allemaal op ons eigen niveau aan de oefeningen meedoen, en durfden we onze grens net iets te verleggen en dingen uit te proberen die we in een minder veilige sfeer vast niet durfden te doen. Heel bijzonder! Dank aan de leden van de Aikidoschool Amstelveen!  

Introductieles Aikido dd 15-2-2022 door Aikidoschool Amstelveen aan Buurtclub Leefstijl Elsrijk

Melina, deelneemster Buurtclub Leefstijl Elsrijk