Terugblik activiteiten Buurtclub Leefstijl

buurtclub leefstijl tai chi

Vooruitblik op 22 september

De eerste bijeenkomst na het zomerreces is vast spectaculair! Een nieuwe en leuke oefening (of spel?) zal ons in een actieve modus krijgen, met een grote kans dat onze  lachspieren ook goed geoefend worden . Saskia,  onze buurtsportcoach geeft deze bijeenkomst vorm op een verrassende wijze. En wij volgen haar in ganzenpas…. 

Als de weergoden het toelaten, willen we in het OLT starten om 18.30 uur omdat het al vroeg donker wordt. Daarna wijken we uit naar de Blokhut om samen de eerste bijeenkomst na het zomerreces op een passende wijze te vieren. Als je je afvraagt wat ‘passend ’is, denk je maar aan de communicatie via de groepsapp, waarin we tijdens het zomerreces veel hebben uitgewisseld over groenten en gezonde hapjes….
Wat wordt er op de 22e uitgewisseld in de Blokhut???

Laat even weten of je komt.

Tot 22 september om 18.30 in het Openluchttheater.

Als het weer dit niet toelaat, zal ik bijtijds een andere locatie doorappen of mailen. Want dit is zo leuk dat het door moet gaan!

KOM!!!

Jolanda

____________________________________________

Terugblik Buurtclub Leefstijl op 28 juli

De laatste keer vóór het zomerrecess, op 28 juli, kwam Roos Streumer, slaapcoach, ons geheimen uit de doeken doen over een gezonde nachtrust. Ze vertelde bijvoorbeeld over slaapcycli die we iedere nacht doormaken. Sommigen van ons verbaasden zich er wel eens over dat ze altijd omstreeks dezelfde tijd wakker worden. Er blijkt een grote kans te zijn dat dit samenhangt met een van je slaapcycli. Roos vertelde ons over de verschillende fases van de slaap, die eigen kenmerken hebben en allemaal belangrijk zijn. Ook vertelde ze over het verband tussen slaap en de hormoonhuishouding, het verband met aankomen en afvallen, je emotionele evenwicht en je veerkracht. We sloten de interessante bijeenkomst af met een oefening die helpt bij de overgang van een drukke dag naar een rustige nacht. Alle deelnemers kregen van Roos een mapje met interessante handouts. Dank Roos!! Wat mij betreft voor herhaling vatbaar!

Jolanda

____________________________________________

Nieuws van 5 juli

Hier is de digitale versie van het Buurtclub Leefstijl  …..

Nieuws van 30 juni:
Heb net met de dansschool contact gehad en het zit er dik in dat de dansles na 19 uur wordt gecanceld gezien het weer. Mijn voorstel is dan ook om de dansles door te schuiven naar een andere Doe bijeenkomst. Vanavond geen Buurtclub Leefstijl. Helaas….
Groet, Jolanda

Nieuws van 29 juni:

Voor een swingende dansmeeting ontmoeten we elkaar komende dinsdagavond bij dansschool Mittelmeijer. Dankzij Stadsdorp Elsrijk is dit voor jullie gratis !
Adres is Acacialaan 22, 1181 RE Amstelveen.
De dansschool heeft buiten gelegenheid gecreëerd zodat iedereen lekker in sportkleding op gympen de sterren van de hemel kan dansen. Alice Mitttelmeijer vindt het leuk dat we komen, ze verwacht ons om 19.45uur. We schuiven dan aan bij een groepje.  Volgens ‘ horen zeggen’  passen wij bij deze groep, dus laten we de flyer over de Buurtclub Leefstijl meenemen!
Tot dan allemaal!
Groetjes, Jolanda

__________________________________________________

Nieuws van 21 juni:

Hieronder de nieuwste versie van de Fitnessroute door Elsrijk, met veel dank aan Saskia !
Enerzijds is het een vervolg op de oefeningen van de eerste route, maar omdat we graag méér oefeningen wilden doen en minder wandelen, heeft Saskia deze route samengesteld.

De route is vergelijkbaar met 2.0  (zie foto met voorbeelden), maar door de oefeningen tóch anders !

__________________________________________________

Nieuws van 17 juni:

Eindelijk weer een bijeenkomst in Huis Elsrijk.
Na het uitreiken van het Smulboekje aan de slag met motivational interviewing, om elkaar (en onszelf) door eht stellen van open vragen, nog beter te ondersteunen.
Was niet makkelijk ….

       

__________________________________________________

Nieuws van 22 mei:

Hier wat plaatjes van recente activiteiten;

Een foto van de Tai-Chi les van dinsdag 19 mei in Openluchttheater Elsrijk.

buurtclub leefstijl tai chi

en natuurlijk de mooie ‘leefstijl tasjes’ actie, waarmee een aantal smakelijke producten.

 

Groetjes,
Jolanda Peper

__________________________________________________

Nieuws van 13 mei:

Als de weergoden ons goed gezind zijn starten we op 19 mei in het Openluchttheater weer met Buurtclub Leefstijl !
Zoals jullie bij Rijksoverheid.nl hebben kunnen lezen, zijn de maatregelen voor georganiseerde samenkomsten verruimd. Sinds maandag 11 MEI mogen we weer buiten sporten in groepen voor alle leeftijden.
Natuurlijk met de nodige 1,5 meter afstand. Het Openluchttheater biedt voldoende ruimte. We moeten alleen zelf een watertje of zo meenemen. Ik hoop jullie even vóór 19.30 te ontmoeten in het Openluchttheater.

Net als op 3 september 2019 starten we (45 minuten) mét Henk Janssen en TaiChi!
Na TaiChi wil ik ter voorbereiding op de bijeenkomst op 2 juni een creatieve activiteit voorstellen. Wel een andere soort creativiteit dan we elkaar in de groepsapp hebben laten zien (leuk was dat en daardoor is er ook een nieuw buurtinitiatief bijgekomen!)
Het betreft een activiteit die we al langer op ons verlanglijstje hadden staan.

Door de maatregelen moeten we het nu alleen doen, maar toch samen……  

Nieuwsgierig geworden? Kom eerst naar TaiChi en daarna hoor je meer!

Groetjes en een fijn weekend,
Jolanda Peper

______________________________________________________________________

KLIK HIER VOOR TWEE LEUKE WANDELROUTES IN EN ROND DE WIJK


Het doel van de Buurtclub Leefstijl
De Buurtclub Leefstijl bestaat uit wijkbewoners die elkaar stimuleren om gezond(er) te leven: gezond te eten, meer te bewegen, etc. Zij helpen elkaar om een gezonde leefstijl vol te houden, zodat zij hun pensioen zo fit mogelijk bereiken en daar nog lang en gezond van kunnen genieten.

Hoe ziet die groep er uit?
De groep bestaat uit personen vanaf 55+. Een deel van hen neemt deel aan arbeidsproces en kunnen door hun werk niet deelnemen of terugvallen op activiteiten die in de buurt overdag plaatsvinden. Soms hebben zij ook een ‘te goede’ conditie om aan te sluiten bij faciliteiten als ‘Meer Bewegen Voor Ouderen’. Bij verschillende mogelijkheden in de buurt komt wel het bewegen aan bod, maar niet de  combinatie met voeding en het volhouden van een gezonde leefstijl en het gedrag dat daarbij nodig is. De buurtclub bestaat uit personen die in het verbeteren van hun leefstijl sociale ondersteuning willen gebruiken, willen geven en daar verder mee aan de slag willen.

Hoe krijgt Buurtclub Leefstijl vorm?
Tweemaal per maand is er een bijeenkomst. De ene keer om stil te staan bij leefstijlgerelateerde onderwerpen. De andere keer om samen activiteiten uit te voeren, soms met professionele begeleiding.  Iedere bijeenkomst kenmerkt zich door een zich door een informele, vertrouwelijke sfeer met aandacht voor elkaar.

______________________________________

In de Buurtclub Leefstijl vind je buurtgenoten die op een gezellige manier samen bezig zijn met hun leefstijl.
De meeste clubleden zijn 55+ en werken nog. We weten dat verantwoorde voeding, beweging en ontspanning belangrijke ingrediënten zijn om gezond ouder te worden. Maar weten is anders dan doen.
Door het samen op te pakken, lukt het wel!

Wat doen we ?

We komen tweemaal per maand samen op de dinsdagavond, om 19.30 uur. De ene keer om stil te staan bij gezonde en lekkere voeding. En de andere keer staat een thema geagendeerd over bewegen, sport of ontspanning.
We wisselen op een gezellige manier ervaringen uit, waardoor we elkaar stimuleren en ondersteunen bij het vormgeven –en volhouden- van een gezonde leefstijl.

Waar vindt het plaats ?

In Huis Elsrijk (Graaf Aelbrechtlaan 138). Bij mooi weer kunnen we uitwijken naar het Openluchttheater, of naar de Blokhut, De Ruwiellaan 20. Doe mee ! Je kunt aanschuiven, eventueel met een aanmelding via de mail naar clubs@stadsdorpelsrijk.nl

________________________________________________________________________

Aankondiging:  Vooruitblik Buurtclub Leefstijl 3 maart 2020: DOE-bijeenkomst ! 

Wat gaan we doen?  Judith Veltman verwelkomt ons op 3 maart, even vóór 19.00uur bij Yoga-minds, Meester Troelstralaan 17, 1181 VD Amstelveen.
De Yogamatjes liggen voor ons klaar en we schuiven aan bij de les ouderen-yoga !! 

Grijp je kans! 

________________________________________________________________________

Terugblik Buurtclub Leefstijl op 18 februari 2020 

De vorige keer hebben we aan de hand van twee afbeeldingen het een en ander uitgewisseld over onze leefstijl. We hadden allemaal ons eigen verhaal. Met onderlinge verschillen.  

Want sommigen van ons hebben een prima gewicht en doen hun best om dat zo te houden. Anderen willen juist nog afvallen, wat bij de een beter gaat dan bij de ander. We worstelen wat af! Terwijl we ook nog gevoed worden door vraagstukken, zoals: is het eten van minder koolhydraten nu wel of niet goed? De één vindt dit, de ander vindt dat. Volgens sommige artikeltjes is het een hype en strijdt het met de ‘schijf van vijf’. Sommige standpunten zijn ook méér onderbouwd door onderzoek dan andere standpunten. Het was in ieder geval interessant te horen hoe verschillend we hiermee omgaan. En hoe vertrouwelijk dat ook ging!   

Bewegen kreeg ook aandacht. En ja hoor: sommigen van ons voldoen al aan de landelijke beweegnorm! Nederland in Beweging krijgt sinds de buurtclub leefstijl meer aandacht. Er wordt ook méér en vaker gewandeld. Alleen het klimaat (?) zit ons dan wel eens in de weg.  

Maar ook teveel werken, last hebben van stress, de rol van hormonen én slecht slapen benadelen je welzijn. Ook dit kwam ter sprake en we zijn nog lang niet uitgepraat!  

Het was weer erg duidelijk: een gezonde leefstijl krijg (en hou) je niet zomaar! Ondanks dat een stel van onze buurtclub leefstijl het prima doen: ze eten gezond, bewegen voldoende en houden dat al langere tijd vol. Heel fijn dat ook zij door buurtclub leefstijl gestimuleerd worden om bewuste keuzes te blijven maken.  Kortom: we gaan ermee verder…. 

________________________________________________________________________

4 februari 2020

Buurtclub Leefstijl heeft op 4 februari onder begeleiding van Saskia van Amstelveen Sport deze nieuwe fitness-route gelopen en uitgeprobeerd!

________________________________________________________________________

26 januari 2010

Buurtclub leefstijl heeft het komend jaar veel te bieden als  je bewust(er) wilt omgaan met je leefstijl om gezonder oud te worden. De ene bijeenkomst richten we ons op een ‘doe-activiteit’, de andere bijeenkomst op het bespreken van een thema bespreken over wat je wilt aanpakken.

De laatste keer was de bijeenkomst gericht op voeding: de suikerklontjesquiz!
Er zijn 15 vragen gesteld aan de deelnemers en degene die de vraag als eerste goed beantwoordde, kreeg een suikerklontje als beloning. De vragen gingen  over feiten en fabels over suikergebruik., maar ook over hoeveel suikerklontjes er in bepaalde producten zitten. En waar kun je tijdens een ‘een zwak moment’ beter voor  kiezen, chips of zoute popcorn? En als je kiest voor een Snicker, wat dan? Hoe zit het met de keuze tussen een banaan of een wortel?
Wat doet dat met je dosis suikergebruik op die dag? En hoe gezond zijn trouwens die vruchtensapjes, vergeleken met een blikje cola of fanta? Is een bakje cruesli met wat yoghurt op de vroege ochtend wel een gezond ontbijt wat je suikergebruik betreft? Of kun je dan beter kiezen voor de ‘light’ variant? Trouwens, hoeveel klontjes suiker zijn eigenlijk toegestaan volgens de recente richtlijn van de WHO? En wat nuttigen we zoal in het algemeen? De antwoorden lagen soms voor de hand, maar verrasten ook als ‘feiten’ toch fabels bleken te zijn.


De goede antwoorden vlogen in het rond, dus iedereen werd beloond met suikerklontjes.
Maar er bleek één winnares met de meeste klontjes! Zij kreeg dan ook de hoofdprijs overhandigd: EEUWIGE ROEM van buurtclub leefstijl!

Na de quiz hebben we voor de laatste keer TaiChi geoefend waarbij Henk Janssen een samenvatting gaf van de oefeningen die we de afgelopen drie maanden met hem gedaan hebben. Henk, hartelijk dank voor je stimulerende en inspirerende kennismakingen met TaiChi!

Hartelijke groeten,
Jolanda Peper
________________________________________________________________________

Aankondiging:

10 december om 19.00 uur in de Stadsdorpskamer.

Eerst met Lea Polak en vanaf 19.45 uur met Henk Janssen Tai Chi !!

Met Lea hebben we de vorige keer o.a. stilgestaan bij het formuleren van een leefstijlplan voor onszelf.
We namen ons voor om na te denken over onze doelen die we willen bereiken met een gezonde leefstijl en hoe we (in eerste instantie) voeding en bewegen hierin een plek gaan geven.  In onderstaand boek staan veel voorbeelden die we kunnen gebruiken. Jullie weten dat er 5 exemplaren zijn aangeschaft voor de buurtclub Leefstijl om te lenen.

________________________________________________________________________

12 november 2019

Ondanks dat niet iedereen aanwezig was, toch een goede, prettige en leerzame bijeenkomst gehad met Lea. Antwoorden op vragen, een interessant boek over persoonlijke leefstijlplannen (in bruikleen in Stadsdorpskamer !) Besproken en stil gestaan bij div onderwerpen (uitwisselen van boodschapinfo: welke vegan producten zijn lekker. Ik zal de flap straks fotograferen en digitaal versturen. Kan iedereen van de leefclub meelezen en zal ik de onderwerpen die verder aan bod kwamen, ook noemen.
De Tai Chi was weer leuk, ontspannend leerzaam maar ook pittig. Alle ervaringen zijn welkom!!

______________________________________

15 oktober 2019

De bijeenkomst van buurtclub leefstijl op 15 oktober was weer een succes !
Dit keer kwam het thema voeding aan bod.
Onder begeleiding van Lea Polak (Dietetiek) bespraken we verschillende recepten en konden we terecht met allerlei vragen en (di)eet-onzekerheden.
Onderling is er veel informatie uitgewisseld in een gezellige en vertrouwelijke sfeer.
Al met al constateerden we met tevredenheid dat Buurtclub leefstijl een stimulerende rol heeft: we lopen en sporten meer, letten anders en kritischer op wat we eten, gaan weer naar de sportschool, bezoeken het zwembad en oefenen fanatiek mee Nederland in Beweging !

________________________________________________________________________

4 oktober 2019

Buurtclub Leefstijl

Het was fantastisch om mee te maken, de Beweegbox !
Leden van de buurtclub, aangevuld met enkele andere geïnteresseerden, hebben enthousiast meegedaan aan de cognitieve fitness- oefeningen, onder leiding van Saskia van Amstelveen Sport.

Buurtclub leefstijl

Nu moet je niet denken dat dit ‘alleen’ cognitieve inspanning vergt, want we hebben ongemerkt samen veel gelopen, soms gerend, ballen gegooid, veel gebukt en ook: veel gelachen!!!

By the way: leden van de buurtclub leefstijl mogen op kosten van de buurtclub deelnemen aan de jaarlijkse fit-test op zaterdag 19 oktober door Weber Sports !
Goed om te meten hoe fit je bent want onderzoek wijst uit, dat mensen die zich fit voelen, gelukkiger zijn.
En na het meten van de fittest krijg je een bewegingsadvies mee. Interessant voor onze (buurtclub) leefstijl!

________________________________________________________________________

Dag allen,

De Beweegbox is in zicht !!
De bedoeling is dat we elkaar 3 oktober bij de Beweegbox om 19.00 uur ontmoeten, dan kunnen we eerst bijpraten. En om 19.30 in de Beweegbox beginnen!

Sommigen van ons gingen 17 september met goede voornemens de deur uit: Juliette is dapper gaan lopen, ik ben weer in Health City en het zwembad te vinden en eet koolhydraatarm. Zijn er nog meer van ons die stappen (letterlijk en figuurlijk) hebben genomen wat leefstijl betreft, of die dat in de toekomst samen met iemand anders willen doen?

Is er trouwens interesse bij jullie om op een of andere wijze behaalde resultaten bij te willen houden?
Dan kunnen we daarover van gedachten wisselen.

Saskia is er deze keer bij, Lea niet.
Wel is Lea er de volgende keer want dan staat voeding gepland en gaan we nog een cognitief motorische oefening doen!

Het is nog niet gelukt om een nieuwe flyer te maken,  maar binnenkort zal de buurtclub leefstijl ook beschikken over een mooie flyer/brochure waarin de diverse activiteiten staan die we in de buurtclub kunnen uitproberen. Er staat ons nog veel te wachten op leefstijlgebied! En Tai Chi is vast binnenkort ook weer in zicht.

Ieder geval tot komende donderdag 3 oktober bij de Beweegbox om 19 uur.  De Beweegbox ligt naast de Goudsmithal, Sportlaan 29 Amstelveen. Naast zwembad de Meerkamp.
Neem geïnteresseerden mee voor deze gratis buitenkans!!

Ik hoop dat jullie je er net zo op verheugen als ik.
Hartelijke groet,
Jolanda Peper